fredag 17 december 2010

Nelli 2 månader

Den här månaden kommer bebisen att le och göra massor av olika ljud. Prata med din bebis för att uppmuntra till fortsatta experiment. Se till att du får bebisen att känna sig trygg och omhändertagen för att bygga upp förtroende och kärlek mellan er. Du får givetvis aldrig skrika åt, skaka, slå eller nypa bebisen. Du kan inte bara skada den svårt fysiskt, det raserar också barnets trygghet och tillit. Om du blir frusterad, trött eller arg så be någon hjälpa dig att passa bebisen och gå ut en stund och samla dig.
När bebisen placeras på magen så kan han redan lyfta på huvudet. Ge honom leksaker som gör olika ljud, har olika struktur och färger. Detta hjälper bebisen att utveckla sinnena. Eftersom att bebisen snart börjar (eller har börjat!) kunna rulla från rygg till mage så är det hög tid att tänka på säkerheten. Lämna aldrig det lilla knytet ensam på skötbord eller liknande då hon kan falla ner och skada sig svårt.

Kräkningar är normalt

Förr eller senare kommer bebisen kräkas, ofta på grund av alltför bastanta måltider, eller bara för att matsmältningssytemet ännu inte är fullt utvecklat. Det är mycket vanligt och normalt sett ingen anledning till oro. Så länge bebisen bara växer som den ska och om den inte sätter uppkastningarna i halsen så är sannolikt allt i sin ordning, och kräkningarna brukar vanligtvis minska och försvinna med tiden.
Innan 4-6 månaders ålder så bör man inte ge bebisen annat än bröstmjölk/mjölkersättning. Hon får all näring hon behöver från mjölken och de första smakportionerna kan utan vidare vänta ett par månader till. Vid det här laget har din bebis förmodligen kommit in i en viss måltidsrytm och bröstbarn äter vanligen var 3-4:e timma och flaskbarn kan klara sig 5-6 timmar mellan varje måltid. Undvik att mata bebisen i sängen och kläm inte på flaskan medan du matar den.

Unikt temperament

Alla barn är individer och har sitt eget temparament. Vissa bebisar är lugna och glada medan andra är oroliga och griniga. Om du använder napp så ge bara nappen när bebisen är kinkig, inte när han/hon är nöjd och lugn. Detta gör att nappen upplevs av barnet som mer lugnande och det är större chans att den verkligen ska trösta den ledsna bebisen.
Vid den här tiden börjar det bli dags för de första vaccinationssprtorna. I sverige vaccineras man mot en rad svåra sjukdomar och även om själva vaccinationen kan medföra vissa biverkningar är det viktigt att tänka på att effekten av de sjukdomar man vaccinerar emot ofta kan vara mycket svåra och i vissa fall fatala. De vaccinationer bebisen får under sin tredje levnadsmånad är difteri, stelkramp, kikhosta, polio, haemophilus och influenzae typ B.

Den fysiska utvecklingen

  • De ryckiga rörelserna är nästan helt borta och har ersatts av mjukare cirkelrörelser.
  • Bebisen kan viljemässigt gripa tag i föremål
  • ögonen är mer koordinerade och bebisen kan nu se färger

Den mentala utvecklingen

  • Bebisen ler mot dig denna månaden.
  • Föredrar mer komplexa föremål med komplicerad design, många färger och former.
  • Vissa bebisar sover nu under hela natten, men inte alla. De flesta sover dock mer på natten än under dagen.

Den känslomässiga utvecklingen

  • Bebisen ler när hon är lycklig.
  • Bebsien föredar människor som hon känner.
  • Bebisen vill bli hållen och ompysslad. Den behöver känna sig trygg för att utveckla en känsla av säkerhet och lugn.

Lämpliga leksaker

Skallror, bollar, färgade leksaker, speglar, mobiler, babygym, böcker, musikleksaker och lysande och blinkande leksaker.

Inga kommentarer: