tisdag 16 februari 2010

Fettsidagen!


Den efterlängtade semlan!















Grundrecept för semlor.
16 normalstora semlor alt. 32 små semlor.

100 g smör
3 dl mjölk
50 g röd jäst
1 krm salt
1 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
1 ägg
1 krm hjorthornssalt
9 ½ dl vetemjöl
pensling:
1 ägg
fyllning och garnering:
250 g mandelmassa
2 dl vispad grädde
florsocker
  1. Smält smöret i en kastrull på låg värme. Häll mjölken i smörkastrullen och värm blandningen till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös den i lite av mjölkblandningen. När jästen är löst tillsätts all mjölkblandning, salt, socker, kardemumma och ägg.
  2. Blanda mjöl och hjorthornssalt och arbeta samman mjölblaningen med degvätskan. Arbeta degen blank och smidig vilket normalt tar 3-4 minuter. Låt degen jäsa 30 minuter.
  3. Arbeta upp degen på bakbord efter jäsningen. Dela degen i två lika stora delar som delas till 4, 8, 16 och 32 om man vill ha små semlor. På det här sättet är det lätt att få alla semlor lika stora. Forma degbitarna till runda bullar genom att rulla degen på bakbordet. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och jäs dem en andra gång, ca 30 minuter, under bakduk.
  4. Grädda semlorna i 225 graders ugn i cirka 8 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk.
  5. Snitta av lock med en vass kniv. Gröp ur bullarna för att få plats åt mandelmassan. Om man vill kan man blanda mandelmassan med lite grädde för att få den extra mjuk. Spritsa eller klicka grädden över mandelfyllningen och sätt tillbaka toppen på bullarna. Avsluta med att sikta florsocker över semlorna.
    Var finns den bästa semlan i Jönköping?

    Vinnaren är Centralkonditoriet!
    Östra storgatan 85B
    Vikt: 220g
    Pris: 20 kr

    I Jönköpings Posten fick den 5 stickor av 5 möjliga.
    Så här beskrivs semlan av testpanelen:
    Utseende: Imponerande jättesemla med snyggt spritsad grädde, lagom stort, florsocker täckt lock. Uppstudsig, stolt med stort självförtroende.
    Smak: En fullträff – alla smaker är en harmoni med varandra. Mandelmassan går åt marsipanhållet, len och härlig, bullen är saftig och utan kardemumma. Den här semlan har allt.

    ÄT OCH NJUT!

    Inga kommentarer: