tisdag 13 april 2010

Sant eller falskt?

Testa din kunskap om våra matmyter.
Vilka påståenden är sanna och vilka är falska:

  • En portion ris ger mer än dubbelt så stort klimatutsläpp som en portion potatis.
  • Fruktsocker är nyttigare än vanligt vitt socker.
  • Matens belastning på miljön uppstår huvudsakligen vid transporterna.
  • Det finns inga genmodifierade livsmedel i svenska livsmedelsbutiker.
  • Mineralsalt är nyttigare än vanligt salt.
  • Det är inte bra att bada efter maten – man kan få kramp.
  • Alla livsmedelstillsatser med E-nummer är godkända av EU.
  • Småskalig tillverkning av livsmedel är bättre för miljön än storskalig tillverkning.
  • Fullkorn och fibrer är samma sak.
  • Ekologiskt kött är mer klimatsmart än vanligt kött.
  • Mjölk är fritt från tillsatser.
  • Grönsaker som värms i mikro förlorar mer näring än om man värmer dem på spisen.
  • Sylttillverkarna tillsätter ofta äppelmos i lingonsylt – för att pressa kostnaderna.
  • Lättmargarin innehåller plastkulor som mjukgörare.
  • Den snodd man hittar i ett rått ägg är början till ett kycklingembryo.
  • Ljus choklad innehåller fler kalorier än mörk choklad.
  • Systembolagets sprit innehåller kräkmedel.
  • Det är vanligt med industriella transfetter i våra livsmedel .
  • Fryst mat innehåller mycket konserveringsmedel.
  • En tand som läggs i Coca-Cola är upplöst på ett dygn.
  • Att medellivslängden har ökat mycket de senaste 50 åren beror huvudsakligen på att vi har så bra mat.
  • Importerat kött kan märkas med ”ursprung Sverige” om köttet är packat eller malt i Sverige.
Klicka här för de rätta svaren

Inga kommentarer: