måndag 26 september 2011

Plockat skogens guld och vill prova något nytt!

Kantarellpaj med camembert!

Fyllning

1 liter rensade kantareller
1 gul lök 
smör till stekning 
175 g camembert- eller brieost 
ägg 
1 dl mjölk 
1 dl grädde 
1/2 tsk salt 
1 krm nymalen peppar 

Gör en pajdeg, kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant som mäter cirka 24 centimeter i diameter. Förgrädda pajskalet. Sätt ugnen på 200 grader. Skär svampen i mindre bitar. Skala och hacka löken. Fräs svampen och löken i smör tills vätskan kokat in. Låt det svalna. Fördela svampen och löken i det förgräddade pajskalet. Skär osten i centimetertjocka skivor och fördela dem över svampen. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen över svampen och osten. Grädda pajen i mitten av ugnen tills fyllningen stannat och pajen har fin färg, cirka 40 minuter.

Lyxig kantarellsoppa!
Det här behövs för ca 1 port:
ca 100 g förvällda kantareller
1 msk smör eller margarin
1msk vetemjöl
1 dl grönsaksbuljong
2 dl mjölk
1/2 msk tomatpuré
1/2 msk ädelost
1/2 msk pressad citron
Hackad persilja


Gör såhär:
1. Fräs svampen, strö över mjöl och rör om.
2. Späd med buljongen och sjud soppan i ca 10 minuter. Tillsätt mjölken och koka upp.
3. Smaka av med tomatpuré, ädelost och citron. Servera soppan rykande het i varma tallrikar. Strö över persilja och ev. brödkrutonger.


Inga kommentarer: