Vilka påståenden är sanna och vilka är falska:
- En portion ris ger mer än dubbelt så stort klimatutsläpp som en portion potatis.
- Fruktsocker är nyttigare än vanligt vitt socker.
- Matens belastning på miljön uppstår huvudsakligen vid transporterna.
- Det finns inga genmodifierade livsmedel i svenska livsmedelsbutiker.
- Mineralsalt är nyttigare än vanligt salt.
- Det är inte bra att bada efter maten – man kan få kramp.
- Alla livsmedelstillsatser med E-nummer är godkända av EU.
- Småskalig tillverkning av livsmedel är bättre för miljön än storskalig tillverkning.
- Fullkorn och fibrer är samma sak.
- Ekologiskt kött är mer klimatsmart än vanligt kött.
- Mjölk är fritt från tillsatser.
- Grönsaker som värms i mikro förlorar mer näring än om man värmer dem på spisen.
- Sylttillverkarna tillsätter ofta äppelmos i lingonsylt – för att pressa kostnaderna.
- Lättmargarin innehåller plastkulor som mjukgörare.
- Den snodd man hittar i ett rått ägg är början till ett kycklingembryo.
- Ljus choklad innehåller fler kalorier än mörk choklad.
- Systembolagets sprit innehåller kräkmedel.
- Det är vanligt med industriella transfetter i våra livsmedel .
- Fryst mat innehåller mycket konserveringsmedel.
- En tand som läggs i Coca-Cola är upplöst på ett dygn.
- Att medellivslängden har ökat mycket de senaste 50 åren beror huvudsakligen på att vi har så bra mat.
- Importerat kött kan märkas med ”ursprung Sverige” om köttet är packat eller malt i Sverige.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar